TÉMÁK, Kategóriák

Lelki betegségek, avagy a zavart elme gyötrelmei

622
HOZZÁSZÓLÁS:

A lelki (vagy pszichiátriai) betegségeknek két nagy csoportjuk van: a neurózisok és a pszichózisok. A neurózisok általában kevésbé súlyosak, a neurotikus beteg tisztában van a problémájával. Reakciói a kívülállók számára szokatlanok lehetnek, de a valóságtól teljesen nem rugaszkodnak el.

fulzugas-stressz-szorongas-migren-fejfajas

Ezzel szemben a pszichotikus betegek többé-kevésbé függetlenítik magukat a külvilág realitásaitól. Ésszerűtlenül viselkednek, és nem látják be viselkedésük ésszerűtlen voltát.

Neurózisok

A neurózisok közös jellemzője, hogy önmagukban normális gondolatok és érzések hatalmasodnak el a beteg felett, nem képes őket „kiverni a fejéből”, rátelepszenek, és zavarják mindennapi életét. A neurózis leggyakoribb formája a szorongás, vagyis a tárgyát vesztett félelem.

A félelem érzését mindenki ismeri. A vele járó tünetek oka a vér megnövekedett adrenalinszintje. Az adrenalin hormon éberebbé és érzékenyebbé teszi az embert, így fokozott termelése stressz esetén hasznos reakció. Szorongásos neurózisról akkor beszélünk, ha a félelemnek nincs semmiféle nyomós oka, s a tárgy nélküli félelem súlyos, és hosszú ideig fennáll.

A szorongásos neurózisban szenvedő betegnek pánikrohamai is lehetnek, szívdobogásérzéssel, kifulladással és a fenyegető csapás érzésével. Másoknál fóbia alakul ki, például ok nélküli félelem a lakásból való kilépéstől, a zárt helyektől, a magasságtól és így tovább.

A neurotikus depresszió szintén a stresszre adott, túlméretezett válasz. A pszichotikus depressziótól eltérően a neurotikus depressziónak külső oka van, bár ez nem mindig nyilvánvaló. A beteg mindent megerőltetőnek érez, nem tud elaludni, a nap múlásával egyre rosszabbul érzi magát, étvágya változik.

A kényszerneurózisnak az a lényege, hogy a beteg elméjét erősen leköti valamilyen gondolat, vagy bizonyos gondolatoktól, belső érzésektől képtelen megszabadulni. Van olyan beteg, aki erős szorongást érez, ha mondjuk a díszek nem a szokásos helyükön vannak. Mások bizonyos mozdulatsorok (pl. mosakodás) újabb és újabb elvégzésére éreznek ellenállhatatlan késztetést.

A hisztéria is neurotikus állapot. A beteg, hogy felhívja magára a figyelmet, vagy hogy elkerüljön egy kényelmetlen helyzetet, öntudatlanul valamilyen szervi betegség tüneteit fejleszti ki magában, például megbénul az egyik keze vagy lába. A hisztériás nem szimulál; nincs tudatában annak, hogy a tüneteit nem szervi betegség okozza.

Pszichózisok

A neurózisoktól eltérően gyakran minden látható ok nélkül jelentkeznek, bár a hajlam öröklődhet. A két leggyakoribb pszichózis a szkizofrénia és a mániás depressziós betegség.

A pszichotikus betegek eltorzítva érzékelik a környező világot. A szkizofréniában (tudat-hasadásban) szenvedőknek téveseszméik és érzékcsalódásaik vannak; úgy érzik, megfigyelik, üldözik őket.

A mániás depressziót szélsőséges hangulatváltozások jellemzik; a skála a mélységes búskomorságtól a túlzott feldobottságig terjed; az utóbbi gyakran különcködő viselkedéssel jár.

A pszichózisban szenvedő betegek egy része nincs tudatában annak, hogy beteg, s ezért indulatosan elutasít mindenfajta kezelést. Ennek ellenére orvosi kezelésükre feltétlenül szükség van, az alternatív gyógymódok csupán kiegészítő jellegűek!

Mit ajánl a természetgyógyász?

MASSZÁZS

A neurózis tüneteitől függően alkalmazott ritmikus és lazító, vagy éppen gyors, tonizáló masszázsnak nyugtató, csillapító vagy élénkítő hatása is lehet. Ha a neurózist szervi tünetek kísérik, akkor a masszázs célja az érintett terület vérkeringésének, mozgékonyságának serkentése, az izomgörcsök oldása, illetve bármely egyéb panasz elmulasztása.

ZENETERÁPIA

A terapeuta és a beteg közös zenélése elősegíti a mély és talán még föl sem ismert érzelmek kifejezését. A zeneterápia csökkentheti a szorongást, és javíthatja az önbecsülést. A zene kiváltotta lelki megtisztulás megkönnyíti a beteg számára érzéseinek kifejezését.

MŰVÉSZETI TERÁPIA

Egy fantáziakép megvalósításával nagy lépést lehet tenni a neurotikus állapot okozta gyötrelmek megosztása felé. A művészeti terápia gyakran módot ad az elfojtott érzések tudatosítására. A folyamatot talán „papíron álmodásnak” nevezhetnénk. A művészeti alkotás megtartható, és készítése alatt vagy az elkészülte után elemezhető. Érzékelhető módon rögzíti a fejlődést, s ez a terapeuta és a beteg számára egyaránt hasznos lehet.

Egyéb alternatív gyógymódok

Hipnoterápia

A pszichoanalízis eredetileg nagymértékben támaszkodott a hipnózisra a neurotikus betegségek mélyebb okainak felkutatásában. Megfelelően alkalmazva ma is nagyon értékes lehet ez a módszer. A terapeuta a beteg öngyógyító tevékenységre való ösztönzésére poszthipnotikus szuggeszciót is alkalmazhat, amelyre a beteg a transzállapot elmúltával már nem emlékszik.

Tánc-mozgásterápia

A terapeuták célja az, hogy betegeiknek segítsenek újra megtalálni a kapcsolatot mélyebb érzéseikkel, fölfedezni az érzelmi problémák megoldásához szükséges személyes tartalékaikat.

Fitoterápia

A gyógymódok betegségenként eltérők. A kamilla, a citromfű, a levendula forrázata segíti az ellazulást. Egyes esetekben a gyógyfüvész erősebb lázítókat is rendel, például macskagyökeret, golgotavirágot, csukókát vagy kankalint.

Mit mond az orvos?

A neurózisok kezelését Is a diagnózis határozza meg, s ezt nem lehet elmeorvos közreműködése nélkül felállítani. Mind a betegség felderítésében, mind a gyógykezelésben fontos szerepe lehet a pszichológusnak is.

A pszichiátriai kezelés része a pszichoterápia és gyógyszeres kezelés. A viselkedésterápia arra törekszik, hogy megértesse a beteggel a problémáit és azok megoldásának módját. Ebben képzett pszichológus és ápolónők közreműködésére, egyéni vagy csoportos tanácsadásra lehet szükség.

Egy időben előszeretettel írtak fel az orvosok nyugtatókat és altatókat a neurózisokra és kisebb lelki bajokra, ezek alkalmazása azonban a hozzászokás veszélye miatt újabban háttérbe szorult. Léteznek azonban olyan antidepresszáns és feszültségoldó szerek, amelyek ebből a szempontból kevésbé veszélyesek. A pszichózis kezelése minden esetben szakorvosi feladat.

622
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]