TÉMÁK, Kategóriák

Mindegy milyen élelmiszert fogyaszt a depressziós beteg?

535
HOZZÁSZÓLÁS:

Éppen akkor, amikor a leginkább szükség lenne a kiegyensúlyozott, teljes értékű étrendre, a súlyos depresszióban szenvedők nem veszik figyelembe testük igényeit!

A depresszió során gyakran étvágytalanság vagy éppen mohó étvágy, esetenként fokozott szénhidrátéhség lép fel.

A depressziósok gyakran alultápláltak, és vitaminhiányban szenvednek – különösen a B- és C-vitamin, az ásványi sók közül pedig a réz, vas, magnézium és kálium hiánya gyakori.

A különböző tápanyagok és az agyban lejátszódó kémiai folyamatok közötti pontos összefüggést nem ismerjük, de az alultápláltság és a testsúllyal kapcsolatos problémák egyértelműen hozzájárulnak a kedélyállapot romlásához.

Különösen így van ez az anorexiás betegeknél, akiknél a nem megfelelő táplálkozás és az önbizalom hiánya depressziót is kiválthat. A változás korát (klimax) és a menstruáció előtti feszültséget szintén összefüggésbe hozzák a depresszióval. Ebben az esetben a B12-vitamin, amelyet gyakran írnak fel a menstruáció előtti rossz közérzet enyhítésére, segíthet a depresszió leküzdésében.

Depressziósoknak ajánlható élelmiszerek a következők:

  • Teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, tojás, sovány hús, belsőség, tengeri halak, kagylók, rákok, mivel B-vitaminokat, vasat, káliumot, magnéziumot, rezet és cinket szolgáltatnak.
  • Friss gyümölcsök és zöldségek (pl. spárga, brokkoli, káposzta, sárgadinnye, narancs és bogyós gyümölcsök), mert sok bennük a C-vitamin.
  • Sötétzöld levélzöldségek, minthogy emelik a kalcium, a magnézium és a vas szintjét.
  • Aszalt gyümölcsök, a bennük levő kálium és vas miatt.
  • Tejtermékek (lehetőleg zsírszegények), lévén a kalcium jelentős forrásai.

A túl sok koffein súlyosbíthatja a depressziót!

Mivel a koffein álmatlanságot okoz, ami a depresszió egyik tünete, a betegeknek nem ajánlatos sem teát, sem kávét inniuk lefekvés előtt. Tudni kell, hogy a hirtelen koffeinmegvonás 1-3 napig tartó fejfájást és levertséget okozhat, és csak ezt követően érezhető a javulás.

A depressziós betegeknek csökkenteniük kell az alkoholfogyasztásukat, s nemcsak azért, mert egy-két pohárnál több ital kedvezőtlenül befolyásolhatja a hangulatukat, hanem azért is, mert az étvágy csökkentésével az egészséges táplálkozást is alááshatja.

Bizonyos élelmiszerek szintén okozhatnak depressziót ⇒ Ha összefüggés mutatkozna bizonyos ételek fogyasztása és a lelkiállapot között, az illető ételeket próbaképpen egy időre célszertí kihagyni az étrendből.

Depresszió esetén egyenesen jót tesznek:

  • teljes kiőrlésű gabonafélék, borsó, lencse és más hüvelyesek
  • friss gyümölcsök és zöldségek
  • sovány hús, szárnyas, belsőségek
  • hal, kagyló, rák

Korlátozottan fogyaszthatók:

  • alkohol
  • koffein (teában, kávéban, kólában)

Ha a beteg antidepresszánst szed – Ártanak:

  • húskonzerv, húskészítmények
  • borjú- és csirkemáj
  • sör. vörösbor, röviditalok
  • ömlesztett és érlelt sajtok
535
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]